Slabší rast spotrebiteľských výdavkov v USA mierne znížil ceny ropy

27.06.2014 Celý región

New York 27. júna (TASR) - Ceny ropy dnes zaznamenali mierny pokles, keďže slabšie údaje z americkej ekonomiky dávajú menšie šance na zvýšenie dopytu po komodite v Spojených štátoch. Navyše, tlak na cenu ropy v minulých dňoch znížila aj Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC), ktorá oznámila, že produkcia ropy v Iraku je stabilná. Informovala o tom agentúra AP.

Americké ministerstvo obchodu vo štvrtok (26.6.) oznámilo, že spotrebiteľské výdavky v USA vzrástli v máji slabším tempom, než sa očakávalo. Výdavky spotrebiteľov sa zvýšili len o 0,2 %, zatiaľ čo ekonómovia predpokladali rast o 0,4 %.

Trhy okrem toho stále reagujú na oznámenie šéfa OPEC v tomto týždni, že napriek súčasnému násiliu v Iraku je ťažba ropy v krajine v normále. Kľúčové ložiská sa totiž nachádzajú v južnej časti krajiny, zatiaľ čo útoky sunnitských militantov sa sústreďujú na sever.

Cena americkej ľahkej ropy WTI s dodávkou v auguste klesla o 4 centy na 105,80 USD (77,76 eura) za barel (159 litrov) po tom, čo na záver štvrtkového obchodovania klesla o 66 centov. Cena severomorskej ropnej zmesi Brent, s ktorou sa obchoduje v Londýne, klesla o 1 cent na 113,20 USD/barel.
 

Vyberte región